Satul Sirnea încă își păstrează savoarea arhaică, a copilăriei părinților noștri, conservandu-și peisajul de poveste, cu sate răspândite pe dealuri, cu oameni calzi și blânzi care au în grijă gospodării trainice și se hrănesc cu frumusețea locului.
Oamenii încep încet încet să descopere și ei căldura acestui loc, să îl viziteze pentru prima dată, să se îndrăgostească și să revină, pentru a vedea mai mult, a gusta mai mult, a simți mai mult.
Peisajul este într-o mare măsură neatins și îți permite să te întorci în timp. Dacă nu ești obișnuit, poți rămâne chiar surprins de simplitatea locului și a oamenilor, dar și de căldura lor.
Putem să începem cu gustul copilăriei. Cât am fost copii, poate că nu am apreciat viața simplă pe care am avut-o și ne-am dorit mereu mai mult și mai mult, ceea ce este perfect normal și natural. Am ajuns acolo unde ne-am dorit și unde am visat, însă am realizat că ne lipsește ceva. Pentru unii dintre noi, poate fi vorba de căldura unui loc, de sentimentul dat de un miros, de amintirea dată de un gust.
În Sirnea, nu doar că s-a conservat frumusețea locului, ci și savoarea bucatelor tradiționale și locale, un gust autentic, pe care îl resimți din prima îmbucătură și care îți trezește instant amintirea copilarieri, a părinților și a bunicilor.
Dacă ajungi în această zonă, trebuie să știi că există o multitudine de producători locali care încă păstrează cu sfințenie rețetele ascunse ale strămoșilor și pe care te sfătuim din suflet să le încerci.
Primul gust pe care trebuie să îl încerci este cel al brânzei de burduf, mai ales dacă ești un fan al brânzei. Branza de burduf este o specialitate românească foarte renumită, mai ales în zona Rucăr-Bran, nu doar datorită gustului, cât și datorită vechimii sale și a modului în care se prepară. Bunicii noștri o preparau la stână, iar în zona noastră există încă oameni pasionați de gastronomie care încă încearcă să reproducă acel gust. Brânză de burduf este de fapt o brânză fermentată păstrată într-o bucată de piele de oaie sau de capră. Brânza această se obține din lapte de oaie și are un gust de pregnant, puțin picant uneori, sărat, o consistentă cremoasă și untoasă, de culoare alb-gălbuie.
Dacă vrei să duci totul la un următor nivel, îți recomandăm să încerci o altă experiență culinară în care vei avea posibilitatea să guști brânză de burduf, dar preparată diferit: bulzul. Bulzul a devenit foarte popular, există în foarte multe variante, însă rețeta de bulz autentică este una foarte simplă și delicioasă.
Variantele au fost adaptate în fiecare zona a țării, însă bulzul consumat în zona noastră este un bulz brănean, simplu și gustos, făcut pe grătar, mâncat pe genunchi, cu mâna, suflând să nu te ardă, așa cum făceau bunicii noștri. De asemenea, câți dintre noi nu strâmbau din nas când auzeau de mămăligă și acum o savurează cu drag?
Bulzul brănean este foarte popular în această zonă, nu există ocazie să nu se facă vreun târg tradițional și să nu se pună pe grătar un bulz învelit în folie de aluminiu. Rețeta este simplă: se face o mămăligă mai tare, se lasă să se răcească, se pune în interior brânză de burduf și se formează biluțe, care apoi se coc pe grătarul încins. Astfel, vom avea o crustă crocantă cu un nucleu delicios.
Acum, că v-am făcut poftă de mâncare, va lăsăm să savurați aceste idei și să vă faceți planuri de plimbare prin Sirnea! Suntem convinși că veți rămâne impresionați! Este posibil să ne vedeți și pe noi, ascunși după brazi.